Vraagbaak: Mijn deposito loopt af. Wat te doen?

U hebt het kapitaal, dat u ooit als ontslagvergoeding kreeg, in een stamrecht-bv laten storten. Vervolgens heeft uw stamrecht BV dat geld op een langjarige deposito gestald. Zij kreeg een aantrekkelijke rente die genoeg was om er de oprenting van de stamrechtverplichting mee te dekken. Het oprentingspercentage waarmee de verplichting jaarlijks moet worden opgehoogd, ligt vast in de stamrechtovereenkomst. In vele gevallen ligt dat percentage rond de 4%, gelijk aan de wettelijke rente. Dat percentage kunt u niet wijzigen.

Nu het deposito afloopt, zit u met een probleem. Een nieuw deposito afsluiten betekent dat de stamrecht-bv genoegen moet nemen met een veel lagere rente. Voor particulieren hanteert bijvoorbeeld Rabobank een rentetarief van 1,1% wanneer u het geld tien jaar vastzet. Voor bedrijven, uw stamrecht-bv heeft een zakelijke rekening, is de rente voor die termijn 0,7%. Bij de andere banken zal dat percentage niet veel verschillen. De rente is, mede door het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank laag. Uiterst laag. Wat te doen?

U kunt besluiten om het geld voor een korte termijn vast te zetten, in de hoop dat de rente volgend jaar een stuk hoger ligt dan nu. De stamrecht-bv zal over dit jaar dan verlies lijden. U kunt - via de stamrecht-bv - ook gaan beleggen, bijvoorbeeld in high-yieldobligaties. Maar hogere rendementen gaan gepaard met hogere risico's. Zelfs wanneer u het voor een deel van het kapitaal doet, loopt de bv een hoger risico dan een risicoloos geachte deposito.

Een andere mogelijkheid is dat u - er van uitgaande dat u privé een koopwoning heeft met een hypotheek - de hypotheek bij de bank inruilt voor de hypotheek bij uw eigen stamrecht-bv. U betaalt vervolgens niet meer de hypotheekrente aan de bank maar aan uw eigen bv. U dient dan een zakelijke rente te hanteren. Op dit moment zou dat ongeveer 2,5% kunnen zijn wanneer u een looptijd afspreekt van 10 jaar. Zo'n hypotheekcontract met uw eigen bv kunt u afsluiten door middel van een onderhands contract.

Het is wellicht verstandig om het inruilen zodanig te doen, dat u geen boeterente aan de bank betaalt. Dus aan het einde van de rentevaste periode in zijn geheel omwisselen of wanneer die datum nog ver weg ligt elk jaar 10% boetevrij aflossen.

 

terug naar nieuws


Duijnstee & Grundeken Administratiekantoor

Direct contact

Contact Duijnstee & Grundeken Administratiekantoor

070 - 511 43 33

Contact Duijnstee & Grundeken Administratiekantoor

skype-gd

Kantoor locatie

Hofcampweg 280
2241 KM Wassenaar